joi, 19 septembrie 2013

Seminariile online eTwinning – o modalitate eficientă de (auto)formare continuă



Seminariile online eTwinning – o modalitate eficientă de (auto)formare continuă  

Prof. Marika Emese Cîmpean
Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean



Trăim într-o perioadă în care, mai mult ca oricând, simţim nevoia să participăm la cât mai multe şi mai variate contexte de învăţare, menite să ne ajute în a ne forma noi competenţe necesare în activitatea didactică. Şi pentru că tocmai am început un seminar online (eTwinning 3.0), cred că e datoria mea să scriu despre această experienţă. De ce? Pentru că, în fiecare an şcolar, profesori de pe întregul continent au posibilitatea de a participa la asemenea evenimente de formare, organizate în laboratorul de învăţare eTwinning.
Portalul eTwinning a fost lansat la iniţiativa Comisia Europene în 2005 şi este coordonat de European Schoolnet. Scopul înfiinţării acestui portal a fost acela de a înlesni realizarea parteneriatelor între instituţiile europene. De-a lungul timpului, activitatea acestuia s-a extins, ajungând să conţină azi de la proiecte până la ateliere de formare sau seminarii (evenimente de formare) online.
Acestea sunt activităţi proiectate pe una sau mai multe săptămâni, activităţi teoretice şi practice, reflecţii, muncă independentă şi activităţi în echipă, derulate online, pe platforma eTwinning, administrată de European Schoolnet.
Cum puteţi participa la aceste evenimente?
În primul rând, trebuie să faceţi parte din comunitatea profesorilor eTwinning. Dacă nu aveţi cont, puteţi să vi-l creaţi astfel:

Pasul 2: creaţi-vă cont pe platformă:
Pasul 3: Înregistraţi-vă pe platformă, utilizând datele furnizate la înscriere:
Pasul 4:  Citiţi descrierea evenimentelor de formare şi înscrieţi-vă la un eveniment de formare care corespunde nevoilor şi intereselor dvs. de formare:

Citiţi cu atenţie descrierea acestora şi reţineţi că vă puteţi înscrie pentru a participa la activităţile de pe platforma online cu o săptămână înainte de începerea fiecărui seminar, direct de pe panoul principal:  http://desktop.etwinning.net/
Dacă intraţi zilnic pe platformă, veţi observa anunţul la rubrica noutăţi.
Pentru fiecare semestru se publică o listă a evenimentelor de formare organizate, astfel încât, puteţi afla din timp despre ele. Pentru fiecare dintre acestea există o limitare a numărului de persoane participante, aşadar, trebuie să aplicaţi în primele zile de la apariţia anunţului. Formularul de aplicaţie conţine date legate de materia predată, vârsta elevilor, precum şi o motivare a interesului faţă de acest seminar.
Ataşez lista şi descrierea seminariilor online de formare la care puteţi participa în această toamnă pe platforma eTwinning[1]:
 Perioada derulării
Titlul
Limba de formare
Descrierea activităţilor
Înscrieri începând cu data de:

7 octombrie - 23 noiembrie 2013

Using iPads in eTwinning
(Utilizarea iPad-urilor în eTwinning)


Engleză
Obiectivul acestui eveniment de formare este de a-i inspira pe pe profesorii care folosesc tablete precum iPad-urile în activitatea didactică. Pe durata cursului, profesorii vor avea ocazia să descopere aplicaţii gratuite, care se pretează la proiectele eTwinning, în general. Cursul este structurat pe patru activităţi cu durata de o săptămână. Rezolvarea fiecărei sarcini durează aproximativ 2-4 ore sau mai mult, în funcţie de cât de ambiţioşi sunteţi. Evenimentul de formare se adresează cadrelor didactice care au acces la un iPad2 sau o versiune superioară şi au experienţă în descărcarea aplicaţiilor.


28 septembrie

21-31 octombrie 2013

Music in eTwinning 2

(Muzica în eTwinning 2)

Engleză
Acest eveniment de formare va aborda modalităţi noi de a descoperi resurse muzicale gratuite şi legale, care să poată fi folosite în proiecte. Participanţii se vor familiariza şi cu diferite metode simple de a-şi produce propria muzică şi de a o publica. Cursul se adresează cadrelor didactice care au o oarecare experienţă în utilizarea instrumentelor online.

14 octombrie

4 - 22 noiembrie 2013

Finding Partners in eTwinning

(Căutarea de parteneri în eTwinning)

Engleză
Acest eveniment de formare se va axa pe metodele active de căutare a unui partener în eTwinning. La finalul cursului, sperăm că toţi participanţii îşi vor fi găsit un partener şi îşi vor fi formulat o idee de proiect, un prim pas către colaborare. Cursul se adresează tuturor eTwinner-ilor care sunt în căutarea unui partener, cu precădere celor care nu au participat încă la un proiect.

26 octombrie

6 - 20 noiembrie 2013


Communication in eTwinning

(Comunicarea în eTwinning)

Engleză
Comunicarea joacă un rol esenţial în succesul unui proiect eTwinning. Planificarea cu atenţie a comunicării şi stabilirea unor aşteptări optime sunt foarte importante. Acest eveniment de formare combină o serie de principii şi recomandări pedagogice şi metodologice cu un grupaj de sarcini practice ce vizează utilizarea instrumentelor sincrone şi asincrone selectate în eTwinning. Premisa evenimentului de formare este următoarea: odată ce conştientizăm că fiecare metodă de comunicare serveşte unui scop anume, alegerea acestora trebuie să fie o decizie conştientă, bazată pe priorităţile şi obiectivele proiectului. Cursul se adresează eTwinner-ilor cu cunoştinţe de bază despre instrumentele de comunicare online.

30 octombrie

7-21 noiembrie 2013
Lebendige eTwinning Projekte durch Videos - Tools und Einsatzszenarienb

Germană
Acest eveniment de formare se axează pe utilizarea materialelor video în proiectele eTwinning. Spre exemplu, în ce context putem folosi videoclipurile filmate cu camera web într-un proiect? Cum putem folosi eficient tehnologia screencast într-un proiect eTwinning? Cursul se adresează tuturor cadrelor didactice eTwinning, indiferent de nivelul de experienţă.

31 octombrie

18 - 29 noiembrie 2013

 

Go Vocational in eTwinning

(Perspectiva vocaţională în eTwinning)

Engleză
Acest eveniment de formare îi vizează cu precădere pe profesorii de discipline vocaţionale din învăţământul secundar. Participanţii vor aborda modalităţile optime de integrare a ideilor aferente educaţiei vocaţionale în practica lor curentă, precum şi conceperea de idei practice pentru proiecte eTwinning, axate pe pregătirea vocaţională. Cursul se adresează tuturor cadrelor didactice, indiferent de nivelul de experienţă.

10 noiembrie

25 Nov - 6 decembrie 2013

Web 2.0 tools: Learning by doing

Instrumentele Web 2.0 – Învăţarea prin exersare

Engleză
În cadrul acestui eveniment de formare, participanţii vor primi teme axate pe o serie de instrumente Web2.0. Instrumentele selectate se pretează la proiectele dumneavoastră şi sunt uşor de folosit. Cursul se adresează nou-veniţilor în universul Web2.0, însă sunt bineveniţi toţi cei dispuşi să participe activ. La finalul cursului, se vor organiza o videoconferinţă şi o sesiune de evaluare.

18 noiembrie


[1] Descrierea activităţilor este preluată de pe: http://www.etwinning.net/ro/pub/progress/learning_events.htm

  Ce aduc în plus aceste seminarii faţă de cursurile organizate  faţă în faţă?
În primul rând, şansa de a face parte din familia europeană a profesorilor (fără costuri materiale, investeşti doar timpul pe care îl aloci propriei formări), posibilitatea fantastică de a descoperi metode, instrumente, resurse  utilizate în alte şcoli. Mai mult decât atât, este o modalitate de a învăţa, lucrând în grupe online cum să creezi resursele pe care să le utilizezi apoi în predare – învăţare. Este şansa de a găsi parteneri pentru proiecte de colaborare pe platforma eTwinning şi de a-ţi îmbunătăţi abilităţile de comunicare în grup şi într-o limbă străină.
De obicei, participanţii la aceste activităţi de învăţare sunt oameni pasionaţi de ceea ce fac, sunt mentori adevăraţi, ambasadori eTwinning, care învaţă alături de noii veniţi, pentru că în comunitatea eTwinning este valorizată învăţarea continuă.
Ceea ce îmi place în mod deosebit este faptul că aceste activităţi devin experienţe reale de învăţare, modalităţi de a-ţi forma competenţe. De asemenea, fiecare poate învăţa în ritmul propriu, alocând mai multe ore pentru anumite aplicaţii, cerând explicaţii şi primind răspunsuri şi de la formator, dar şi de la colegi. Nu este primul seminar la care particip (am participat la Exploiting web.2 - eTwinning and collaboration; L'ecriture creative en utilisant le mind mapping; Using radio in eTwinning şi fiecare dintre ele m-a ajutat să îmi descopăr noi aptitudini; să învăţ cum să fac învăţarea mai plăcută şi pentru elevii mei - utilizez cu drag resurse create în cadrul acestora şi încerc în mod constant să identific noi modalităţi prin care să aduc plus-valoare proiectelor mele).
  Vorbesc cu atâta drag despre aceste cursuri deoarece – de-a lungul timpului – am învăţat că trebuie să fim generoşi cu informaţia, că trebuie să le dăm şansa cât mai multor colegi să se perfecţioneze, pentru a crea un mediu educaţional dispus să accepte schimbarea şi dispus să accepte şi să încurajeze autoformarea, reflecţia şi autoreflecţia asupra predării şi învăţării.
Dacă sunteţi eTwinneri, înţelegeţi… dacă nu, intraţi pe pagina eTwinning (http://www.etwinning.net/ro/pub/index.htm) şi o să vă convingeţi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu